Vildt, jagt og anbefalede haglstørrelser

Haglstørrelser

Ikke alle haglpatroner er lige gode til alle slags jagt. Der er flere organisationer som har arbejdet med dette. En af disse er Tom Roster, som metodisk har gået frem og kortlagt behov for haglstørrelser vs. forventet bytte. Du kan se linket til hans materiale her. 

Anbefaling af haglstørrelser

Miljøstyrelsen og anbefalede haglstørrelser

Når du skal på jagt, skal du vide, at ikke alle haglstørrelser passer til alle typer af vildt. Jo større vildt, desto større hagl og omvendt. Når du går til jagtprøven skal du faktisk kunne anbefalingerne. 

Til jagt er der en række anbefalede haglstørrelser, som kan bruges til forskellige typer af vildt. Opdelingen er baseret på hagl, som har 7 – 9 g/cm3 og over 9 g/cm3. Det svarer til de samme grænser som er gældende for vægtfylde af hagl i bekendtgørelse om våben og ammunition, som må anvendes til jagt m.v.

Tallene i tabellen er haglstørrelserne, så f.eks. anbefales det at skyde hare med haglstørrelse 4 – 5 med hagl, der har vægtfylde mere end 9 g/cm3.

    7 – 9 g/cm3 Over 9 g/cm3
Råvildt, ræv, gæs, edderfugl, sortand og fløjlsand 1 – 3 2 – 4
Hare, fasan, gråand, knarand, dykænder undtagen edderfugl, sortand og fløjlsand 3 – 4 4 – 5
Duer, agerhøns, skovsneppe, svømmeænder undtagen gråand og knarand 4 – 5 6 – 7

Ovenstående tal er fra Miljøstyrelsens undersøgelser og er deres anbefalinger. Du skla kunne disse, når du går til jagtprøven. Haglstørrelser angives her som dansk haglstørrelse nummer. Halgstørrelse 1 er det største hagl man må bruge og er 4 mm i diameter. For hvert fald i haglstørrelse nummer, falder diameteren også med 0,25 mm. Derfor er haglstørrelse 3 nemlig 4 mm – 2 x 0,25 mm = 3,5 mm. 

Generelt anbefaler våbensmede og producenter, at man undgår de helt store haglnumre, som 1. I stedet bør enten 2 eller 3 bruges. Der er også flere hagl i de mindre patroner.