Skydeteknik og de tre forskellige typer duer

Skydeteknik

Måske har du været i forsvaret og skudt riffel? Måske ikke. Uanset, så skyder man ikke med haglgevær, som med plastikpistolen, hvor man kniber det ene øje i og sigter via to ‘sigtekorn’. Det er meget forskelligt at skyde med haglvåben end at skyde med riflen i forsvaret. 

Til haglprøven skal du skyde 3 serier af henholdvis 6 bagduer, 6 venstreduer og 6 højreduer. Du skal ramme 2 lerduer i hver serie for at bestå. Bagduer er lerduer, som bevæger sig i en ret vinkel væk fra dig. Højre og venstreduer er sideduer, som bevæger sig fra højre mod venstre eller omvendt.

De grundlæggende og vigtige teknikker omkring mesterøje, klarstilling, skuldring og fokus står i Jagttegnsbogen.

Bevægelserne i forhold til at skyde bagduer og sideduer kan dog være svære at beskrive i en bog. I videoerne nedenfor bliver det nemmere at forstå.

Bagduer

I Jagttegnsbogen beskrives skydeteknikken til at skyde en bagdue: Kig mod horisonten og vær til i klarstillingen. Med remsen klar-klik-kind, kaldes duen frem med kommandoen “klar”, sikringen skydes frem så den kliker og geværet skludres idet den føres til kinden.. Geværets sigteskinne føres op til duen, hvor der trykkes på aftrækkeren, når sigtekornet rammer duen – og dermed dækker duen, når aftrækket går. Der går nemlig lidt tid, fra man beslutter sig til at påvirke aftrækkeren, til aftrækket rent faktisk går. 
 

Sideduer

I bogen beskrives metodikken for swing-through, men der findes nogle andre. Videoen giver en god introduktion af, hvordan man bruger skydeteknikerne.