De kloge kragefugle: Kragen og agilitybanen

De kloge kragefugle

Kragefuglene er blandt de klogeste af fuglene. Kragefuglene hedder med et andet ord corvidae-familien. At de er blandt de klogeste, baserer sig på flere ting.

1. Kloge kragefugle ved spejltesten 

For det første består de spejltesten. Her testes om dyr tror, at deres eget spejlbillede er et andet dyr – eller om de bruger det f.eks. til at passe fjerdragten. Denne test består kragefuglene. Og dermed er de i klubben ”The Clever Club” som også består af vaskebjørne. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har skrevet en længere artikel om kragefugles intelligens, som du kan læse her.

2. Kloge kragefugle ved hukommelse

For det andet har den en udvidet hukommelse. Man siger, at husskaden kan grave mad ned ved træer og finde det meget senere. Dens amerikanske broder nøddekrigen kan gemme frø i op til 3.000 forskellige steder, som den kan huske. Der er ret voldsomt, når man sammenligner med at en god arbejdshukommelse hos et menneske kan holde omkring 7 ting.  

3. Kloge kragefugle ved udfordringer på agilitybanen

For det tredje har de udviklet en grad af kognitive evner; altså at de kan tænke. Her er fokus på kragen, som også er i corvidae familien. BBC TWO har filmet Dr. Alex Taylors studier af kragerne. Han har en særlig interesse for disse fugle og for deres kognitive evner.

I filmen sættes en krage til at udføre en række udfordringer, som er sat sammen i en agilitybane. Der er 8 udfordringer i alt. Når den ene udfordring er klaret, så åbner det for, at den kan udføre den næste udfordring. For eksempel så skal kragen bruge en lille pind for at få en sten, som kan låse op for en større pind. Den giver et indblik i kragernes kognitive evner.

Ikke flere cliffhangers. Se filmen herunder og bliv imponeret over kragens kognitive evner!