Plantearter og vildt

Vildtpleje

Når man laver vildtpleje og i særdeleshed terrænpleje, så er afgrøderne vigtige for vildtet. Og det er ikke helt ligegyldigt, hvilken type afgrøde og frøart, man bruger, hvis man vil forbedre vilkårene for specifikke typer af vildt.

Vildtpleje og terrænpleje: Hvilke plantearter og afgrøder gavner hvilke vildttyper

Man opdeler vildtpleje i terrænpleje og bestandspleje. Den mest effektive over tid er at lave terrænet om til at forbedre vilkårene for de vildttyper, som man ønsker flere af på sin grund. Ved at plante den eller de rigtige afgrøder er der flere ressourcer for vildtet, man planter for. Når der er flere ressourcer, så er kampen om de knappe ressourcer knap så hård. Og derfor kan bestandstætheden øges. Du kan læse mere om de biologiske modeller i Jagttegnsbogen.

Hvilke plantearter og frøarter gavner hvilket vildt?

Her kan du læse det overblik som Miljøstyrelsen har lavet over, hvilke frøarter som gavner hvilket type vildt. I undersøgelsen og i tabellen gælder følgende ikoner for, hvor egnet den enkelte afgrøde er ift. vildtarten. 

= Egnet

√√ = Velegnet

√√√ = Meget egnet

√√√√ = Yderst egnet

Afgrøde Hjortevildt Hare Fuglevildt Insekter *)
Majs  √√  √√  √√√  
Fodermarvkål 2-3-årig  √√√  √√√  √√√  
Hirse Tanka Millet      √√√  
Boghvede 1-årig      √√√  √√
Honningurt      √√√  √√√√
Gul sennep 1-årig      √√√  √√
Hestebønne 1-årig      √√√  √√
Solsikke 1-årig      √√√  
Jordskokker flerårig  √    √√√  
Hvidkløver Flerårig  √√√√  √√√  √√  
Stauderug 1-årig  √√√  √√√    
Oliehør      √√√  √√
Stauderug 2-årig  √√  √√  √√√  
Lucerne Flerårig  √√√  √√√    √√√
Turnips 1-årig  √√√  √√√    
Hamp 1-årig        

*) Grunden, at der står insekter er, at det er afgørende især for hønsefuglene – agerhøne og fasan – at de har adgang den vigtige protein som findes i insekter.

Du kan læse hele undersøgelsen samt de yderligere parametre som jordbundskrav, om det er plante- eller frøføde samt hvilken årstid, den yder dækning.

Undersøgelsen viser også, hvilke plantearter, som er gode til at lage dækning – som også en del af de knappe ressourcer – og plantearternes jordbundskrav. Så bliver det nemmere at lægge en strategi for ens jord og jagt, således de bedste kår fremelskes for vildtet.

Vildtpleje: Hvilke planter gavner hvad